Újdonság a ŠKODA-ról
2020.10.09.

Autósok álma - a Skoda új rendszerével - Sound Analyser

Az autószerelői tapasztalattal nem rendelkező autósok számára általában komoly problémát jelent annak megállapítása, hogy egy általuk esetleg észlelt, szokatlan zajnak mi lehet a forrása. Ebben próbál most segíteni a Skoda.
sa

Az autógyártó által kifejlesztett, okostelefonos alkalmazás (Sound Analyser) az autóban rögzített hangok alapján képes megállapítani, mi működhet rendellenesen. Az elv egyszerű: azokat a hibákat tudja így megkeresni a szoftver, amelyek jellegzetes zajokat keltenek. Az alkalmazás, illetve a mögötte álló mesterségesintelligencia-alapú rendszer korábban tárolt hangmintákkal hasonlítja össze a tulajdonos által készített felvételeket.

Az alkalmazás jelenleg 10 különböző típusú hangot képes felismerni, de ez a szám növekedni fog a jövőben. A programozók szerint a rendszer 90 százalékos pontossággal képes azonosítani, hogy a szerelőknek hol kell keresniük a hibát.

A Skoda 14 különböző országban, 245 kereskedő bevonásával már jó ideje teszteli az appot, amely a folyamatos tanulás révén egyre pontosabbá válik.

Stanislav Pekař, a Skoda szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencián alapuló szoftver egyelőre nem képes kiváltani a hagyományos diagnosztikai módszereket.